Τι είναι το DevOps
Το κίνημα DevOps ξεκίνησε γύρω στο 2007, όταν οι κοινότητες τεχνολογίας πληροφοριών (IT) και ανάπτυξης λογισμικού, εξέφρασαν προβληματισμούς σχετικά με το παραδοσιακό μοντέλο ανάπτυξης λογισμικού. Ενώ οι ευέλικτες (agile) μεθοδολογίες υιοθετήθηκαν ευρέως από τέτοιες ομάδες για τη βελτίωση της συνεργασίας, μεταξύ άλλων πλεονεκτημάτων, οι προγραμματιστές που έγραφαν κώδικα συχνά εργάζονταν χωριστά από την επιχειρησιακή ομάδα (operations team). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις αναποτελεσματικές διαδικασίες και τη γενική έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των δύο αυτών ομάδων.
Η λύση ήρθε με το DevOps, το οποίο γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ αυτών των ομάδων, ώστε να λειτουργούν με συνοχή. Το DevOps συγκεντρώνει τις δεξιότητες, τις διαδικασίες και τα εργαλεία τόσο από τις ομάδες ανάπτυξης όσο και από τις επιχειρησιακές ομάδες.
Πλεονεκτήματα του DevOps
Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες πλεονεκτημάτων για τα DevOps:
- Τεχνικά
- Πολιτιστικά και
- Επιχειρηματικά
Στα τεχνικά οφέλη περιλαμβάνονται
- Μειωμένη πολυπλοκότητα
- Συνεχής παράδοση και
- Ταχύτερη επίλυση προβλημάτων.
Οι επαγγελματίες του DevOps συνήθως αναπτύσσουν κώδικα υψηλότερης ποιότητας πιο γρήγορα από τις παραδοσιακές απομονωμένες ομάδες.
Τα πολιτιστικά οφέλη είναι
- Πιο παραγωγικές και αποτελεσματικές ομάδες και
- Πιο χαρούμενοι πελάτες.
Επιχειρηματικά
Για την επιχείρηση τώρα, στα οφέλη περιλαμβάνονται η μεγαλύτερη συνεργασία και εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της ομάδας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα ταχύτερη παράδοση και σταθερά λειτουργικά περιβάλλοντα.
Νοοτροπία DevOps
Το DevOps είναι μια πολιτιστική αλλαγή, κατά την οποία οι ομάδες υιοθετούν μια νοοτροπία που αφορά στην μηχανική λογισμικού (software engineering), τη ροή εργασιών και το σύνολο εργαλείων που ανεβάζει τις λειτουργικές απαιτήσεις στο ίδιο επίπεδο με την αρχιτεκτονική, το σχεδιασμό και την ανάπτυξη.
Οι αξίες μιας νοοτροπίας DevOps περιλαμβάνουν
- Αυξημένη διαφάνεια
- Επικοινωνία και
- Συνεργασία μεταξύ των ομάδων.
Αρχές DevOps
- Συνεργασία
- Αυτοματοποίηση
- Συνεχής βελτίωση
- Πελατοκεντρική δράση
- Δημιουργία έχοντας κατά νου το τέλος
Η Νοοτροπία DevOps στο Μάρκετινγκ και τις Πωλήσεις
Στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις, ψηφιακός μετασχηματισμός σημαίνει αξιοποίηση των ψηφιακών καναλιών για την απάκτηση βαθύτερων γνώσεων με σκοπό τη βελτίωση του ταξιδιού του καταναλωτή. Το DevOps διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Από την ενσωμάτωση δεδομένων σε εργαλεία μάρκετινγκ και πωλήσεων, μέχρι την αποκάλυψη νέων ροών εσόδων.
Ας δούμε πώς οι ομάδες μάρκετινγκ και πωλήσεων μπορούν να συνεργαστούν για να βελτιώσουν αποτελεσματικά τους επιχειρηματικούς στόχους.
Τι είναι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός;
Ο όρος ψηφιακός μετασχηματισμός αναφέρεται στη στρατηγική υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αντιπροσωπεύει ένα σύνολο εργαλείων και διαδικασιών που
- Βελτιώνουν την παραγωγικότητα
- Προσφέρουν καλύτερη εμπειρία στους πελάτες
- Διαχειρίζονται τον επιχειρηματικό κίνδυνο και
- Μειώνουν το κόστος.
Μια αποτελεσματική στρατηγική μετασχηματισμού είναι αυτή που προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε επιχείρησης ή οργανισμού.
Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών δίνει τη δυνατότητα στους οργανισμούς να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη αγορά.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι δαπάνες για τεχνολογίες και υπηρεσίες ψηφιακού μετασχηματισμού θα φτάσουν σχεδόν τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2022.
Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί που αγνοούν την ευρεία εμβέλεια του ψηφιακού μετασχηματισμού κινδυνεύουν να μείνουν πίσω.
Ο αντίκτυπος του ψηφιακού μετασχηματισμού στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει τεράστιο αντίκτυπο
- Στη διαδραστικότητα
- Την εξατομίκευση και
- Την αυτοματοποίηση
τα οποία είναι όλα κρίσιμα στοιχεία στο σημερινό τοπίο του σύγχρονου μάρκετινγκ και των πωλήσεων.
Martech Stack. Οι τέσσερις βασικές τεχνολογίες του
Βασική τεχνολογία του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι η Martech. Είναι η συλλογή τεχνολογιών που χρησιμοποιείται για την βελτιστοποίηση και την αύξηση των διαδικασίών μάρκετινγκ και πωλήσεων σε όλο τον κύκλο ζωής του πελάτη.
Το Martech Stack χρησιμοποιείται πλέον σε όλες τις εκσυγχρονισμένες βιομηχανίες και τους επιχειρηματικούς τομείς.
Με τους πιο βασικούς όρους, το MarTech Stack οποιασδήποτε επιχείρησης είναι μια επιλογή εργαλείων που επιλέγονται για να κάνουν τις λειτουργίες και τις διαδικασίες μάρκετινγκ πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές.
Ένας συνδυασμός από πλατφόρμες SaaS, εργαλεία κοινωνικών μέσων, συστήματα διαχείρισης περιεχομένου, εργαλεία ανάλυσης και πολλούς άλλους τύπους, ανάλογα με το είδος της επιχείρησης.
Το θεμελιώδες Martech περιλαμβάνει:
Digital Asset Management (DAM): Τα συστήματα DAM επιτρέπουν στις εταιρείες να οργανώνουν, να βρίσκουν και να μοιράζονται ψηφιακά αρχεία όπως εικόνες, βίντεο, PDF και έγγραφα πχ της Microsoft. Οι εταιρείες μπορούν να μοιράζονται αυτά τα αρχεία εσωτερικά ή με εξωτερικούς φορείς.
Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (CMS): επιτρέπουν στις εταιρείες να δημοσιεύουν περιεχόμενο στον Ιστό για διαφορετικούς σκοπούς.
Διαχείριση Σχέσεων Πελατών (CRM): επιτρέπουν στις εταιρείες να αλληλεπιδρούν με τους υπάρχοντες και δυνητικούς πελάτες τους.
Αυτοματοποίηση μάρκετινγκ & πωλήσεων: επιτρέπει στις εταιρείες να διανέμουν αυτόματα περιεχόμενο και πληροφορίες σε υφιστάμενους και δυνιτικούς πελάτες.
3 τρόποι με τους οποίους το Marketing και οι Πωλήσεις μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα μαζί
Το μάρκετινγκ και οι πωλήσεις χρειάζεται να συνεργάζονται, ακόμα κι αν έχουν διαφορετικές προτεραιότητες. Και οι δύο ομάδες μοιράζονται έναν κοινό στόχο, που είναι η δημιουργία καλύτερης εμπειρίας πελάτη.
1. Εργαστείτε ως Ενοποιημένη Ομάδα
Οι ομάδες πωλήσεων και μάρκετινγκ πρέπει συχνά να συνεργάζονται. Για παράδειγμα, το μάρκετινγκ πρέπει να προωθήσει νέα προϊόντα ή/και υπηρεσίες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των email, των δελτίων τύπου, των εκδηλώσεων και του ιστότοπου της εταιρείας. Είναι επίσης υπεύθυνο για τη συλλογή σχολίων και γνώσεων από πελάτες, συνεργάτες και υποψήφιους πελάτες.
Οι ομάδες πωλήσεων είναι υπεύθυνες για την αξιοποίηση όλων αυτών των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν με τα συστήματα Martech. Χρειάζεται για παράδειγμα, οι πωλήσεις και το μάρκετινγκ να εξετάσουν τη δραστηριότητα των χρηστών στα συστήματα αυτοματοποίησης μάρκετινγκ και στο CRM. Αυτή η σύνδεση δίνει στους επαγγελματίες των πωλήσεων ένα ισχυρό πλεονέκτημα στην επίτευξη της πρώτης πώλησης. Πράγμα που τους επιτρέπει να επικεντρωθούν στα Up-Selling & Cross-Selling.
Οι υπεύθυνοι υποστήριξης πελατών χρειάζεται να συνεργάζονται επίσης με τα συστήματα CRM για να δουν για παράδειγμα ανοιχτά tickets. Η ενσωμάτωση των δεδομένων χρηστών (user data) στο CRM τους επιτρέπει να παρατηρούν αλλαγές στη δραστηριότητα τους (user activity) και να αντιμετωπίζουν πιθανά ζητήματα.
2. Οι πωλήσεις πρέπει να εμπιστεύονται το μάρκετινγκ
Το μάρκετινγκ είναι υπεύθυνο για την προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών σε φορείς λήψης αποφάσεων και χρήστες. Τα μηνύματα μάρκετινγκ μπορεί να ακούγονται λάθος στους ανθρώπους των πωλήσεων. Ωστόσο, αυτό το είδος μηνυμάτων μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που βοηθάει να ακούσουν οι φορείς λήψης αποφάσεων και οι χρήστες για να πάρουν την απόφαση.
Επιπλέον, οι ομάδες μάρκετινγκ πραγματοποιούν συνεχώς δοκιμές. Αυτά τα τεστ διαφέρουν από τα τεστ που γίνονται στις πωλήσεις. Τα μάρκετινγκ τεστ δοκιμάζουν διαφορετικές εκδόσεις των μηνυμάτων και των εικόνων για να δουν τι λειτουργεί καλύτερα. Τα μέλη ομάδων πωλήσεων συχνά ισχυρίζονται ότι αυτές οι δοκιμές είναι χάσιμο χρόνου επειδή μένουν έξω από τον βρόχο. Οι πωλήσεις πρέπει να εμπιστεύονται τις ιδέες του μάρκετινγκ ακόμα κι αν δεν μπορούν να δουν αμέσως το όφελος.
Για παράδειγμα, εάν το μάρκετινγκ θέλει να προωθήσει την έκδοση ενός λογισμικού για φορητές συσκευές ενώ δεν είναι ακόμη έτοιμο, οι πωλήσεις χρειάζεται να ενημερώσουν το μάρκετινγκ σχετικά με τις ολοκληρωμένες λειτουργίες που μπορούν να προωθήσουν αντί να αγνοούν την ιδέα.
3. Το μάρκετινγκ πρέπει να εμπιστευτεί τις πωλήσεις
Το μάρκετινγκ χρειάζεται να επικοινωνεί με τις πωλήσεις για να κατανοήσει καλύτερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Η επικοινωνία μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ να προσαρμόσουν τα μηνύματα με τρόπο που να διευκολύνει τις πωλήσεις.
Αυτές οι χρήσιμες πληροφορίες από το τμήμα πωλήσεων μπορούν να βοηθήσουν τους επαγγελματίες του μάρκετινγκ να βελτιώσουν τον σχεδιασμό του περιεχομένου τους, συμπεριλαμβανομένων των white papers, των πληρωμένων διαφημίσεων και πολλά άλλα. Το μάρκετινγκ μπορεί να τονίσει τα σωστά χαρακτηριστικά και τους τρόπους χρήσης για διαφορετικές personas, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες από τις πωλήσεις. Τόσο οι ομάδες πωλήσεων όσο και οι ομάδες μάρκετινγκ είναι υπεύθυνες για την σαφή επικοινωνία, ώστε να οδηγηθούν στην επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων πιο αποτελεσματικά.
Συμπέρασμα
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός επηρεάζει ένα τεράστιο φάσμα δραστηριοτήτων μάρκετινγκ, επιχειρήσεων και πωλήσεων. Το κλειδί είναι να κατανοήσετε τι περιλαμβάνει ο μετασχηματισμός, να εργαστείτε ως ενοποιημένη ομάδα και να διασφαλίσετε ότι η εταιρεία σας έχει την τεχνολογία, τις διαδικασίες και το ταλέντο για να προοδεύσει και να ευδοκιμήσει.
Όσο πιο άνετη και ανοιχτή γίνεται μια ομάδα στο να παραδέχεται και να αναλύει τα λάθη της, τόσο πιο γρήγορα βρίσκει τρόπους να τα διορθώσει και, κυρίως, να αποτρέψει την επανάληψή τους. Αν η πρακτική αυτή γίνεται και σε μικρούς σύντομους κύκλους (προσέγγιση scrum), τότε θα βλέπουμε συνεχή βελτίωση σε fast forward.
Στην Viral Growth αναπτύσσουμε και εξελίσουμε διαρκώς τέτοια μοντέλα εταιρικής διακυβέρνσης από το 2015. Μάθετε περισσότερα εδώ και εδώ
Αν είσαι έτοιμος να κάνεις το πρώτο βήμα ή θέλεις να βελτιστοποιήσεις τις MarTech ενέργειες Μάρκετινγκ και Πωλήσεων της δικής σου επιχείρησης, κατέβασε τα δωρεάν e-Books
Μαζί θα λάβεις και τις αντίστοιχες δωρεάν εκπαιδεύσεις, με πρόσθετο περιεχόμενο, δωρεάν εργαλεία του ίντερνετ και templates, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Αν διοικείς ή είσαι μέλος ομάδας μάρκετινγκ, πωλήσεων, DevOps, Scrum ή Business agility και θέλεις να μάθεις τα μυστικά των ομάδων υψηλής λειτουργικότητας και απόδοσης, δες εδώ
Pingback: RevOps - Revenue Operations - Viral Growth