You are currently viewing Νοστράδαμος ΕΣΠΑ και Timing
Νοστράδαμος ΕΣΠΑ και Timing

Νοστράδαμος ΕΣΠΑ και Timing

Νοστράδαμος ΕΣΠΑ και Timing

Του Λευτέρη Παπαγεωργίου*

Ας θεωρήσουμε ότι ζεις στο Μεσαίωνα.

Έχεις να κάνεις με την Ιερά Εξέταση, με πολέμους και επιδρομές, με την πανώλη αλλά και με την έλλειψη της οποιασδήποτε πληροφορίας.

Για τον κόσμο, για προϊόντα, γιατρικά και ό,τι άλλο μπορεί να ενδιέφερε κάποιον εκείνη την εποχή πέρα από την καθημερινή επιβίωση και τη μάχη με τα στοιχεία της φύσης.

Στο τέλος της ζωής σου η πληροφορία που έλαβες σε σύνολο είναι λιγότερη από μια κυριακάτικη εφημερίδα της εποχής μας.

Και γίνεται το θαύμα. Η μεγαλύτερη καινοτομία της εποχής λέγεται εκτυπωτική μηχανή. Τυπώνει το πρώτο βιβλίο της εποχής, τη Βίβλο.

Η εκκλησία δεν μπορούσε να πιστέψει την τύχη της. Η κατήχηση έφτανε άμεσα παντού.

Όταν εξέλειψε η πανούκλα και μπορούσαν, οι εναπομείναντες στην Ευρώπη, να μαζεύονται ξανά σε ομάδες και παρέες, η Βίβλος ήταν το κέντρο του ενδιαφέροντος. Ήταν η πληροφορία, η διασκέδαση, το μεγάλο γεγονός. Εκείνη την εποχή έζησε ο Νοστράδαμος.

Σε ένα γύρισμα της τύχης, ο άνθρωπος που κατασκεύαζε γιατρικά για την πανούκλα, χάνει τη γυναίκα και τα παιδιά του από την ίδια αρρώστια. Από τη στεναχώρια του αρχίζει να βλέπει οράματα και να τα καταγράφει.

Τυπώνει το βιβλίο του χρησιμοποιώντας την εφεύρεση του Γουτεμβέργιου και γίνεται ο celebrity της εποχής. Αν ήθελες να διαβάσεις βιβλίο εκείνη την εποχή, οι επιλογές σου ήταν περιορισμένες. Οπότε διαβάστηκε κατά κόρον. Και είχε τεράστια επίδραση στο κοινό.

Αποτέλεσμα: ακόμα και σήμερα υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που διαβάζουν και αναλύουν τα γραφόμενα του.

Αυτό το ΑΝ..

Η ερώτηση είναι, αν η εκτυπωτική μηχανή είχε ανακαλυφθεί 100 χρόνια νωρίτερα, άρα θα υπήρχαν πολλά περισσότερα βιβλία προς ανάγνωση, το βιβλίο του Νοστράδαμου θα είχε αντίστοιχη επιτυχία; Αν είχε εφευρεθεί 100 χρόνια αργότερα και το βιβλίο δεν είχε καν τυπωθεί;

Αν ο Νοστράδαμος είχε γεννηθεί 50 χρόνια νωρίτερα ή αργότερα, θα τον ήξερε η μάνα του;

Το timing – ο σωστός χρόνος – έπαιζε τεράστιο ρόλο πάντα στην έκβαση ενός εγχειρήματος.

Ένας κατασκευαστής που αποφάσισε να ξεκινήσει ένα έργο το 2004, αποκόμισε εξαιρετικά κέρδη. Το ίδιο έργο από τον ίδιο κατασκευαστή παραμένει απούλητο επειδή ξεκίνησε 4 χρόνια αργότερα.

Την εποχή της άμεσης πληροφορίας η επιλογή του σωστού χρόνου έχει εξελιχθεί σε επιστήμη. Το χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο θα επιτύχεις τα μέγιστα έχει συμπιεστεί πάρα πολύ.

Ένα προϊόν που δεν βγήκε τον Ιούνιο του 2015, τον Δεκέμβριο του 2015 είναι ένα προϊόν που δεν έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Ειδικά αν είναι προϊόν τεχνολογίας.

Το ΕΣΠΑ

Και κάπου εδώ μπαίνουμε στο δικό μας super-duper εργαλείο ανάπτυξης, το ΕΣΠΑ (παρακαλώ μη γελάτε).

Όταν κάνεις μια αίτηση στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) το 2009 και παίρνεις προκαταβολή στα τέλη του 2012 δεν μπορείς να χρηματοδοτήσεις καινοτομία. Είναι ήδη αργά.

Όταν θέλεις να προχωρήσεις με ενδιάμεσες πληρωμές και καταθέτεις τιμολόγια τον Φεβρουάριο του 2014 (για έξοδα του 2013), έρχεται έλεγχος μετά κόπων και βασάνων στα τέλη Ιουλίου του 2014 και τελικά τα χρήματα παραλαμβάνονται από τον δικαιούχο το Μάρτιο του 2015 (μετά το πέρας του προγράμματος), έχεις ήδη αποτύχει. Και ως κράτος και ως εταιρία.

Όταν καταθέτεις φάκελο στην Κοινωνία της Πληροφορίας το 2013 και μέχρι να πάρεις την έγκριση έχεις πληρώσει 17 δόσεις του ΟΑΕΕ, τον σύμβουλο και τα λειτουργικά έξοδα της εταιρίας, το κεφάλαιο της συμμετοχής σου έχει εξανεμιστεί.

Όταν ο άνεργος 29-64 περιμένει ένα voucher 6μηνης εργασίας για ψίχουλα και η έναρξη του προγράμματος έρχεται 18 μήνες μετά την κατάθεση των εγγράφων, πολλοί εκ των αιτούντων έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό, κάποιοι έχουν αποδημήσει εις Κύριον και κάποιοι έχουν ήδη βρει δουλειά (μη γελάτε νο2).

Τα πράγματα όμως αλλάζουν! Σωστά;

Λάθος.

Τον Φεβρουάριο του 2015 προκηρύσσονται 4 προγράμματα του Υπουργείου Ανάπτυξης και ο ΓΓ του Υπουργείου κ. Κορκολής αναφέρει σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Τα προγράμματα κλείνουν τον Ιούνιο και στην επόμενη ΔΕΘ, ενώπιον όλων των εμπλεκομένων ο ΓΓ αναφέρει ότι τον Οκτώβριο θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις.

Είναι Νοέμβριος και δεν πρόκειται να γίνει καμία εκταμίευση εντός του 2016 διότι απλά δεν έχουν γίνει καν οι αξιολογήσεις.
Γιατί;
Διότι δεν υπάρχει ούτε ο μηχανισμός αξιολόγησης.

Αγαπητοί κύριοι…
Μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί.
Μεσοπρόθεσμα, με τη σημερινή πολιτική, θα είμαστε ακόμα χειρότερα.
Το σήμερα μετράει.

Στην Ελλάδα του σήμερα

Σήμερα στην Ελλάδα κάτι αλλάζει. Νέα παιδιά ξεκινούν το ταξίδι τους προς τον κόσμο μέσα από την επιχειρηματικότητα.

Χωρίς πρόσβαση σε κεφάλαια, χωρίς βοήθειες, με ένα κάκιστο brand name (Έλληνας) και το δύσκολο έργο να προσεγγίσουν ξένες αγορές χωρίς τη στήριξη της εγχώριας που έχει εκμηδενιστεί.

Το timing για να γίνουν νέα βήματα και να χαραχθούν νέοι δρόμοι και στόχοι είναι τώρα.

Αύριο θα είναι αργά.
Κουνηθείτε… σήμερα.

  • O κ. Λευτέρης Παπαγεωργίου είναι Διευθύνων Σύμβουλος στην Entranet με έδρα τις ΗΠΑ, την Αγγλία και την Ελλάδα.

Νοστράδαμος ΕΣΠΑ και Timing. Μην το χάσεις. Κάνε την εγγραφή σου στο παρακάτω webinar

Πηγή

Leave a Reply