You are currently viewing Πόσο έλεγχο πιστεύεις ότι έχεις πάνω στη ζωή σου;
Πόσο έλεγχο πιστεύεις ότι έχεις πάνω στη ζωή σου;

Πόσο έλεγχο πιστεύεις ότι έχεις πάνω στη ζωή σου;

elisavet-georgiou-psyxiki-anthektikotita-bounce-forward-viral-growth-web

Πόσο έλεγχο πιστεύεις ότι έχεις πάνω στη ζωή σου;

Γράφει η Organizational Psychologist
Scientific Associate ELINYAE
 Founder “Be YourSelf” Ελισάβετ Γεωργίου

Ανατροπές, ξαφνικές αλλαγές και απρόοπτα, καθημερινά συμβαίνουν στη ζωή μας σε όλα τα επίπεδα. Συχνά μιλάμε για στοχοθέτηση και προγραμματισμό ως καλές πρακτικές. Πώς όμως εφαρμόζονται όλα αυτά σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και ασάφειας;

Με τόσα εμπόδια και ανυπέρβλητες δυσκολίες, είναι στιγμές που νιώθεις ότι έχασες τον έλεγχο και έρχεται η αγωνία και η απόγνωση για παρέα.

Αυτό είναι και το κρίσιμο σημείο για να κάνεις BOUNCE FORWARD!!!

Χρειάζεται να ενισχύσεις την ψυχική σου ανθεκτικότητα, να ξαναθυμηθείς τη δύναμη σου και να … αφήσεις τον απόλυτο έλεγχο. Ζούμε με μια ψευδαίσθηση ελέγχου που όταν το συνειδητοποιούμε νιώθουμε ματαίωση και πάλι όμως επιστρέφουμε και αναζητάμε τον έλεγχο. Ένα παλιό μοτίβο που στις μέρες μας κρίνεται αναποτελεσματικό και ψυχοφθόρο.

Ένα σύγχρονο μοντέλο μας προτείνει να κάνουμε BOUNCE FORWARD που σημαίνει να εστιάσουμε στην  ενδυνάμωσή μας μέσα από

τις πεποιθήσεις μας (Beliefs)

την αισιόδοξη οπτική μας (Optimism)

την κατανόηση των δυνατών μας σημείων, αξιών και κινήτρων (Understanding)

το υποστηρικτικό μας δίκτυο (Networking)

τη συνεισφορά μας στους άλλους (Contribution) και

τη διατήρηση της ενέργειας και του ενθουσιασμού μας (Energy) 

Το BOUNCE ξεκινά από Β (Beliefs)

Το πρώτο βήμα για το BOUNCE FORWARD είναι να … εκσυγχρονίσουμε (update) και να  αναβαθμίσουμε (upgrade) τις πεποιθήσεις μας. Να αλλάξουμε νοοτροπία (mindset)! Μόνο τότε θα μετακινηθούμε από τις παγιωμένες και άκαμπτες πεποιθήσεις που καθόριζαν τη στάση μας και τις δράσεις μας, σε μια αναπτυξιακή νοοτροπία που μας απελευθερώνει από την ταμπέλα του είσαι ή δεν είσαι έξυπνος, πετυχημένος, ευτυχισμένος και μας μαθαίνει να αναπτυσσόμαστε διαρκώς, να αποκτάμε ευφυΐα και να απολαμβάνουμε τις στιγμές ευτυχίας που ζούμε. Τότε θα επιτύχουμε να μην έχουμε ανάγκη τον απόλυτο έλεγχο αλλά θα αποκτήσουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και την πεποίθηση «ότι και αν συμβεί μπορώ να το αντιμετωπίσω με τις δυνάμεις μου και με το υποστηρικτικό μου δίκτυο».  

Πόσο έτοιμος/η είσαι για να κάνεις το πρώτο βήμα;

Οι συνεχείς αλλαγές και η συνθήκη αβεβαιότητας που ζούμε τα τελευταία χρόνια με κορύφωση την πανδημία του ιου COVID19 δοκιμάζουν τις αντοχές μας σε κάθε επίπεδο.

Οι απειλές που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές. Η υγεία μας, η ψυχολογική μας κατάσταση, οι νέες συνθήκες εργασίας, εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης είναι ενδεικτικά κάποιες από αυτές.

Εχουμε κάθε λόγο να λυγίζουμε αλλά … όχι να σπάμε.

Σκέψου ένα μεγάλο δέντρο μέσα στο δυνατό Βοριά. Αντιστέκεται και λυγίζει προκειμένου να επανέλθει μόλις ο αέρας κοπάσει. Αυτή η δυνατότητα επαναφοράς σε λειτουργική κατάσταση είναι η ψυχική ανθεκτικότητα. Αν όμως σπάσει το δέντρο, όταν φύγει ο αέρας θα πρέπει να μαζέψει τα κομμάτια του και να περιθάλψει τα τραύματά του.   

Με ποιο τρόπο θα ενδυναμώσουμε το δέντρο μας για να αυξήσει την ευλυγισία του;

Το μοντέλο Ψυχικής Ανθεκτικότητας BOUNCE FORWARD μας βοηθά να αναπτύξουμε νέες ποιότητες και τρόπους στην αντιμετώπιση απειλητικών καταστάσεων. Βασικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότητά του είναι η αύξηση της συνειδητότητας και της ενσυναίσθησης.  Ο βαθμός επίγνωσης και αυτογνωσίας αυξάνουν τη συνειδητότητά μας. Ο βαθμός ενσυναίσθησης μάς βοηθά στην αναγνώριση και διαχείριση των συναισθημάτων τόσο των δικών μας όσο και των άλλων γύρω μας. 

Οι διαστάσεις του μοντέλου και οι ερωτήσεις που ακολουθούν μας βοηθούν να κάνουμε τα πρώτα βήματα στην ανάπτυξη της ψυχικής μας ανθεκτικότητας.

Beliefs (Πεποιθήσεις): Πόσο έλεγχο πιστεύεις ότι έχεις πάνω στη ζωή σου;

Optism (Αισιοδοξία): Πόσο αισιόδοξος/η είσαι σαν άτομο;

Understanding (Κατανόηση): Πόσο καλά αντιλαμβάνεσαι τα δυνατά σου σημεία, τις αξίες και τα κίνητρα σου;

Networks (Δικτύωση): Πόσο αποτελεσματικό είναι το δίκτυο στήριξής σου?

Contribution (Συνεισφορά): Πώς αξιολογείς τη συνεισφορά σου να βοηθάς τους άλλους?

Energy (Ενέργεια): Πόσο καλός/η είναι στο να διατηρείς την ενέργεια και τον ενθουσιασμό σου;

Σύντομα ο αέρας της πανδημίας θα κοπάσει και θα βρεθούμε σε ένα νέο περιβάλλον  διαφορετικό από εκεί που ήμασταν ένα χρόνο πριν. Στην κρίσιμη στιγμή που οι αντοχές μας μειώνονται μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν στηρίγματα τις διαστάσεις του BOUNCE για να προχωρήσουμε FORWARD.

Μην ξεχνάς να θυμάσαι το στόχο σου γιατί τότε θα βρίσκονται και τα στηρίγματα αλλιώς θα πηγαίνεις εκεί που κοιτάς…   

Πόσο έλεγχο πιστεύεις ότι έχεις πάνω στη ζωή σου;

Κάνε το πρώτο βήμα με την εγγραφή σου στο δωρεάν webinar Ψυχική Ανθεκτικότητα – Bounce Forward

Ψυχική-Ανθεκτικότητα-Bounce-Forward

Leave a Reply