Τι είναι το ταξίδι του καταναλωτή;
Μια πολύ σημαντική γνώση στο σχεδιασμό της στρατηγικής της επιχείρησής σου.
Είναι τα στάδια που πέρασε ο καταναλωτής προκειμένου να καταλήξει στην αγορά του προιόντος ή της υπηρεσίας σου. Ονομάζεται και Customer Journey.
Συνοπτικά, είναι η διαδρομή που ακολούθησε μέχρι να λάβει την τελική αγοραστική του απόφασή.
Ας δούμε τα βήματα της αγοραστικής διαδρομής του καταναλωτή, τα οποία είναι:
Awareness (Επίγνωση). Η αναγνώριση ότι έχει κάποια ανάγκη ή επιθυμία που θέλει να καλύψει και η συνειδητή απόφαση ότι πρέπει να κάνει κάποιες ενέργειες για να επιτύχει την επίλυσή τους
Consideration (Μελέτη). Η πρακτική αναζήτηση των κατάλληλων για εκείνον λύσεων ξεκινώντας την αναζήτησή και μελετώντας το τι προσφέρει η κάθε μία από αυτές
Decision (Απόφαση). Οι οριστικές ενέργειες που πραγματοποιεί καταλήγοντας εν τέλει στην σωστότερη για εκείνον επιλογή και αγορά.
Μην ξεχνάς ότι σε κάθε στάδιο λειτουργεί με διαφορετικά δεδομένα και κριτήρια. Όταν για παράδειγμα σκέφτεται να κάνει ένα ταξίδι στο εξωτερικό (Awareness), ίσως να έχει στο νου του ότι θα διαμείνει στο δωμάτιο ενός συγκεριμένου ξενοδοχείου.
Στο επόμενο στάδιο, (Consideration), ίσως διαπιστώσει ότι η τιμή του δωματίου είναι αρκετά πάνω από το Budget το οποίο σκοπεύει να διαθέσει για τη διαμονή του.
Στο στάδιο της Απόφασης, το ξενοδοχείο αυτό έχει απορριφθεί, για κάποιο πιο οικονομικό.
Πώς μπορείς να αξιοποιήσεις το ταξίδι του καταναλωτή
Μπορείς να εφαρμόσεις τη γνώση αυτής της «διαδρομής» στην κατασκευή της ιστοσελίδας σου αλλά και στο πλάνο που έχεις σχεδιάσει για το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις.
Καθώς το κάθε στάδιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά που απαιτούν διαφορετικές ενέργειες. Είναι σημαντικό να εφαρμόσεις τεχνικές που ανταποκρίνονται στο κάθε ένα από αυτά. Είναι απαραίτητο αν θες να επιτύχεις όχι μόνο την πώληση αλλά και την όσο το δυνατό μακροβιότερη αφοσίωση του πελάτη.
Πώς μπορεί ο καταναλωτής να εκπαιδευτεί ώστε να προτιμήσει το δικό σου προϊόν?
Θα χρησιμοποιήσουμε το προηγούμενο παράδειγμα με το ξενοδοχείο. Μπορείς να εκπαιδεύσεις τον πελάτη σου ώστε να κατανοήσει ότι η σημασία του προϊόντος που του προσφέρεις εσύ. Πχ. η διαμονή στο ξενοδοχείο σου, θα του δώσει ουσιαστική αξία στο ταξίδι του. Σε αυτή την περίπτωση ίσως αξίζει τελικά να διαθέσει λίγα παραπάνω χρήματα για αυτό.
Customer Journey και Buyer Persona
Οι ενέργειες που θα πραγματοποιήσεις, οφείλουν φυσικά να προσαρμόζονται και στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της κάθε Buyer Persona στην οποία στοχεύει η επιχείρησή σου.
-> Το κέρδος για εσένα είναι διπλό:
Καταφέρνεις να “εκπαιδεύσεις”τον καταναλωτή σου σχετικά με τα προϊοντα και τις υπηρεσίες σου που ανταποκρίνονται στην επιθυμία του. Ταυτόχρονα να καλλιεργήσεις μια σχέση αμοιβαιότητας μαζί του αφού βρίσκει στην εταιρία σου μια ειλικρινή απάντηση. Το σημαντικότερο όμως, μια σωστή λύση για αυτό που ψάχνει την προκειμένη στιγμή.
Μάθε περισσότερα για τα στάδια του ταξιδιού του καταναλωτή, μαζί με πρακτικές συμβουλές, tips και δωρεάν εργαλεία για το κάθε στάδιο, στο δωρεάν Inbound Marketing eBook μας
Pingback: Τι είναι τα Funnels - Viral Growth
Pingback: Βάζοντας τη νοοτροπία του DevOps να δουλέψει για το μάρκετινγκ και τις πωλήσεις - Viral Growth
Pingback: Γυναικεία Επιχειρηματικότητα. A Coaching Business Case - Viral Growth
Pingback: RevOps - Revenue Operations - Viral Growth