You are currently viewing Six Sigma. Αξία και Οφέλη

Six Sigma. Αξία και Οφέλη

Six Sigma. Αξία και Οφέλη

Από που προέρχεται;

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Μπιλ Σμιθ της Motorola ανέπτυξε μία ιδέα. Ήθελε να μπορεί να μετρήσει τις ατέλειες και να βελτιώσει τη συνολική ποιότητα. Αυτή η ιδέα συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί τον πυρήνα της μεθοδολογίας Six Sigma. Έκτοτε χουν γίνει μερικές ακόμη προσθήκες. Αφορούν στη βελτίωση της διαδικασίας όσον αφορά την αλληλεπίδραση και τον σχεδιασμό προϊόντων αλλά και υπηρεσιών.

Η General Electric (GE) ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε την μεθοδολογία, με σκοπό να

 • Μειώσει τα «απόβλητα»
 • Βελτιώσει την ποιότητα του προϊόντος και
 • Εξοικονομήσει χρήματα.

Το πετυχημένο παράδειγμα εφαρμογής του προγράμματος Six Sigma της GE άρχισαν να εφαρμόζουν και άλλοι οργανισμοί.

Σήμερα, εταιρείες και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν το Six Sigma. Το κάνουν για να βελτιώσουν τις διαδικασίες που συμβάλλουν στην επίτευξη θετικών αλλαγών.

Τι είναι;

Το όνομα προκύπτει από την καμπύλη που χρησιμοποιείται στις στατιστικές. Ένα Sigma αντιπροσωπεύει μία τυπική απόκλιση μακριά από τη μέση τιμή. Το ποσοστό ελαττωμάτων λέγεται ότι είναι εξαιρετικά χαμηλό όταν η διαδικασία εμφανίζει Six Sigma. Τρεις δηλαδή είναι πάνω από το μέσο όρο και τρεις παρακάτω.

Θα λέγαμε ότι το Six Sigma αφορά στην μέτρηση της αποτελεσματικότητας μιας διαδικασίας με τη χρήση στατιστικών. Και αυτό ποφεύγοντας να μπαίνει σε ανούσιες λεπτομέρειες.

Πρόκειται δηλαδή για το σύνολο μεθόδων και εργαλείων για τη βελτίωση των επιχειρηματικών διαδικασιών και τη διαχείριση της ποιότητας.

Που στοχεύει;

Στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας

 • ανιχνεύοντας ελαττώματα
 • προσδιορίζοντας τα αίτιά τους και
 • βελτιστοποιόντας τις διαδικασίες

για την αύξηση της επαναληψιμότητας και της ακρίβειας των αποτελεσμάτων της διαδικασίας.

Με τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη μείωση των ελαττωμάτων, εκτός από την ποιότητα παράδοσης προϊόντων και υπηρεσιών, βελτιώνονται ο ενθουσιασμός και η εμπιστοσύνη των εργαζομένων

Με στόχο την επίτευξη μιας σχεδόν τέλειας παραγωγής, είτε αφορά σε προϊόντα, είτε σε υπηρεσίες, η μεθοδολογία Six Sigma αξιοποιεί στατιστικές μεθόδους για

 • την ανίχνευση προβλημάτων και
 • τη βελτίωση των διαδικασιών.

Τα έργα βελτίωσης που βασίζονται σε δεδομένα εκτελούνται με

 • συγκεκριμένα βήματα
 • μια καθορισμένη αλληλουχία και
 • συγκεκριμένους στόχους βελτίωσης,

τους αποκαλούμενους στόχους αξίας.

Τι είναι τελικά;

«Το Six Sigma είναι μια μεθοδολογία και ένα σύνολο εργαλείων που βοηθούν στην μέτρηση αυτών που κάνουμε και στη συνέχεια να το βελτιώσουμε. Πραγματικά μπορεί να λειτουργήσει σε οποιαδήποτε βιομηχανία και σε κάθε είδους επιχείρηση.

Και αυτό γιατί για πάντα υπάρχει μια τουλάχιστον διαδικασία, την οποία μπορούμε να

 • μελετήσουμε
 • μετρήσουμε και
 • βελτιστοποιήσουμε»

λέει η Kimberly McAdams, μια Six Sigma Master Black Belt και ο διευθυντής της FireFly Consulting.

Αυτή η δημοφιλής μεθοδολογία, η οποία εδραιώθηκε στις αμερικανικές επιχειρήσεις τη δεκαετία του 1980, είναι πλέον μια παγκόσμια πρακτική. Υποστηρικτές της Six Sigma εφαρμόζουν αλλά και διδάσκουν τα πλεονεκτήματά της, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:

 • μείωση «αποβλήτων»
 • βελτιωμένη κατανόηση των απαιτήσεων των πελατών
 • μειωμένος χρόνος παραγωγής, και
 • μια εξοικονόμηση κόστους έως και 50 τοις εκατό.

Τι είναι το Lean Six Sigma;

Μια παραλλαγή είναι ο συνδυασμός των αρχών του Lean Management με τις μεθοδολογίες Six Sigma. Η λιτή διαχείριση επιδιώκει τη μείωση των «αποβλήτων» και, ως εκ τούτου, του χρόνου του κύκλου παραγωγής. Το Six Sigma από την άλλη επικεντρώνεται στη μείωση των διαφορών μεταξύ των παραδοτέων.

Όπως ορισμένοι το βλέπουν, το Six Sigma επικεντρώνεται στη διαπίστωση και τον καθορισμό των ελαττωμάτων μετά το γεγονός. Ενώ το Lean Management από την άλλη, προσπαθεί να τα αποτρέψει, πριν αυτά εμφανιστούν.

Μία ιδανική εφαρμογή προκύπτει με το Lean Management να εισάγεται πρώτo για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα, με τις μεθόδους Six Sigma να αξιοποιούνται στη συνέχεια για την τελειοποίηση.

Η μεταποίηση, η υγειονομική περίθαλψη, τα χρηματοοικονομικά και άλλοι τομείς αξιοποιούν την μεθοδολογία Lean Six Sigma, βελτιώνοντας την εμπειρία πελάτη, μειώνοντας τα κόστη και χτίζοντας καλύτερους ηγέτες.

Μάθετε περισσότερα στο δωρεάν webinar που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 16/12 και ώρα 13:00 με τον Dr Morphis Tsalikidis

7-Παράγοντες-Επιτυχίας-για-Προγράμματα-Επιχειρησιακής-Αριστείας-Viral-Growth-EU-Spyros-Kollas-Morphis-Tsalikidis-ΙΙ

Leave a Reply